Při nákupu nad 700 Kč doprava ZDARMA! kód LEADLAND10 --> Sleva 10% na celý nákup

Se psem na výlet

Léto je již v plném proudu a většina z nás plánuje nějakou dovolenou nebo při nejmenším několik kratších výletů. Pokud máte doma pejska, může to být v případě dovolené malinko svazující. Buďto musíte pejska dát někam na hlídání nebo celou dovolenou přizpůsobit tak aby s vámi mohl jet i pejsek. Pokud patříte do té druhé skupiny a chcete dovolenou nebo jen kratší výlety podniknout se svým čtyřnohým kamarádem, připravili jsme dnešní článek právě pro Vás! Máme pro Vás několik tipů, kam v létě vyrazit s pejskem a zaručeně si to oba pořádně užijete!

Babiččino údolí:

Naše oblíbené. Bydlíme nedaleko a proto jej navštěvujeme hned několikrát do roka. Jedná se jak o kulturní, tak o přírodní památku. Naleznete zde mnoho chráněných druhů živočichů i rostlin. Babiččino údolí se nachází v údolí středního toku řeky Úpy.

Nejlepší je začít procházku v České Skalici (Dostupné vlakem i autobusem). Z české Skalice se vydat proti proudu řeky směrem na Ratibořice. Již na začátku naučné stezky budete procházet pod Opukovými skalisky a po své druhé ruce budete mít louky a řeku Úpu. Zhruba po 3km dojdete k zámku v Ratibořicích, prohlédnout si můžete zámeckou zahradu a nedaleký lovecký pavilon.

Poté je dobré pokračovat dál směrem k mlýnu a Starému bělidlu. V údolí jakoby se zastavil čas. Můžete nakouknout do mlýna i do Starého bělidla. Naleznete zde také filmové muzeum, restauraci a stánek s občerstvením. Pokud budete pokračovat dál, dojdete ke krásnému Viktorčinu splavu. Zde můžete svou výpravu ukončit nebo pokračovat dál proti proudu. Údolí řeky je nádherné a po cestě narazíte na spoustu potůčků, které stékají přes skaliska do údolí. Pokud máte dostatek času můžete se podívat na Žernovskou rozhlednu na Rýzmburku, je odsud krásný výhled do kraje. Na rozhlednu nedoporučujeme brát pejska.

Podél řeky Úpy je možné dojít až do malebné vesničky Havlovice. Cestou potkáte ještě několik zajímavých míst, jako například Pramen Haničky, kde můžete pozorovat Pěnovec (stále dorůstající hornina). Dále Slatinský mlýn, bílý a červený most. Boušínskou kapličku a lávku, malebné chaloupky v údolí řeky.

Celá procházka je dlouhá cca 15km. Z Havlovic je autobusový spoj zpět do české Skalice. Na tento výlet doporučujeme vyčlenit celý jeden den.

Náročnost: nízká

 

Hrad Kost a údolí Plakánek:

Výlet jsme podnikli před několika roky, ale úplně nás nadchl a máme v plánu se sem Vrátit. Nejlepší je výpravu začít v malé vesničce s názvem Podkost. Zde můžete společně s pejskem navštívit hrad Kost, Prohlédnout si vesničku a projít se okolo krásného rybníčku. Nedaleko hradu se nachází Skalní obydlí Barušky. Trochu nám tedy dalo to najít, ale je to dobře přístupné i pro pejsky.

Poté doporučujeme se vydat krásným údolím Plakánek do nedaleké Střehomi. Údolí je velice členité. Budete procházet pod skalními útvary. Narazíte na potůček a především na malebnou chaloupku se spoustou hrnečků na plotě. 

Ve Střehomi je taky spoustu zajímavostí. Tou největší bude asi mlýn, kde se natáčela úžasná pohádka S čerty nejsou žerty. Dále tu je rybník a úžasné restaurace.

Zpět se můžete vrátit stejnou cestou nebo přes takzvaný malý plakánek do vesničky Vesec, která vypadá jako takový oživlý skanzen. Krásné roubenky a malebná náves. Nevýhodou je, že poté se budete muset vrátit do Podkosti po silnici, naštěstí to není daleko a dá se to zvládnout.

Délka této trasy je cca 8km. 

Náročnost: Nízká

Braunův betlém:

Jedná se o naučnou stezku, která vede po zalesněném hřebenu. Není tak turisticky oblíbená a ze stezky se dá kdykoliv odbočit do lesa, kde budete úplně sami a můžete se kochat přírodou.

Braunův betlém je umělecké, sochařské dílo z období baroka. Sochy byly  vytvořeny Matyášem Bernardem Braunem. Jedná se o nenáročnou procházku, po cestě narazíte na několik soch a naučné tabule. Pokud projdete celý betlém a sejdete z hřebene dostanete se do nedalekého Kuksu, kde můžete navštívit zahrady u Hospitálu Kuks a pokochat se dalšími sochami a nádhernou stavbou.

V Kuksu naleznete hned několik restaurací a stánků s občerstvením. Návrat bychom doporučili opět přes Braunův betlém. Procházka není náročná a dá se krásně stihnout za jedno odpoledne.

Délka trasy: cca 10km

Náročnost: Nízká

Valečov - Drábské světničky:

Tento výlet je už o něco náročnější, ale jedná se o jeden z našich oblíbených a moc jsme si to zde užili. Začínali jsme pod hradem Valečov a vydali se směrem k němu, cesta je mírně do kopce, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Na prohlídku hradu s vámi může jít i pejsek. Samozřejmě je povinné mít psa na vodítku a sebrat po něm každé nadělení. Z hradu je nádherný výhled na okolí. Na prohlídku dostanete tištěného průvodce, takže se dozvíte vše potřebné. Samotná prohlídka netrvá příliš dlouho.

Poté jsme se z hradu vydali přes malebné údolí s pár chaloupkami do lesa a přes něj došli až na drábské světničky. Terén je zde náročnější, hodně členitý a v období kdy jsme tu byli mi, zde byli hodně rozbité cesty od lesní techniky. Zajímavostí na této cestě byl například tančící les nebo  Když se konečně dostanete k hradu, čeká vás výstup na horu. Zde je to pro pejsky také trošku náročnější, jde se po úzkých schodech. Drábské světničky jsou krásné, váže se k nim zajímavá pověst a je odsud nádherný výhled. Z Drábských světniček je možné projit přes studený skalní průchod, kde je  opravdu i v parném létě krásný chládek. Dále se vydáte po lesní cestě a vyjdete u restaurace na Krásné vyhlídce, odkud máte super výhled na město Turnov a v dálce je možné zahlédnout Ještěd. Okruh je možné zakončit Procházkou na Mužský a odsud pokračovat po cestě zpět na parkoviště pod hradem Valečov.

Délka trasy: cca: 8 Km

Náročnost: Střední

Adršpach:

Další z našich oblíbených výletů. Jedinou nevýhodou je turistický ruch na tomto místě. Zde opravdu sami nebudete a pokud raději jezdíte do přírody za klidem, Adršpach pro vás nebude úplně to pravé. Adršpach je jedno z nejkrásnějších skalních měst v české republice. Patřící do seskupení Adršpašsko-Teplické skály.

Jednou z dominant Adršpachu je pískovcové jezírko Pískovna. Jezírko se nachází ihned u vstupu do areálu a projít se okolo něj doporučujeme. Cesta okolo jezírka není příliš náročná a ty výhledy na skalní útvary za to prostě stojí! Dále můžete pokračovat dál do skalního města. Je možné se procházet jen dole pod skalami a obdivovat je nebo je možné vydat se na nějakou skalní vyhlídku. Většina schodů je zde kamenných nebo dřevěných. My jsme neměli problém vylézt s pejskem  i na dvě vyhlídky a to ani já nejsem velký milovník výšek. Prošli jsme se i po nedalekých loukách, ze kterých máte krásný výhled na skalní město a vede přes ně malebná trať, po které sem tam projede malý motoráček. Procházkou se dostanete k zámku v Adršpachu. My jsme si prošli jen malé nádvoří, kde se zrovna konali farmářské trhy. Poté jsme se přes louky opět vrátili do skalního města a výlet zakončili procházkou okolo Metuje.

Délka: 3-10 km
Náročnost: Střední

Co s sebou na Výlet s pejskem:

- Cestovní misku na vodu

- Obojek a vodítko

- Psí lékárničku (alespoň pinzetu, obvaz a dezinfekci)

- očkovací průkaz

- náhubek nebo tašku (pro případ cestování ve veřejné dopravě)