Při nákupu nad 700 Kč doprava ZDARMA! kód LEADLAND10 --> Sleva 10% na celý nákup

Jak správně vybrat obojek

Výběr obojku bychom neměli příliš dlouho odkládat. Jedná se o jednu z nejnutnějších věcí ve výbavě každého pejska. Obojek nám pomáhá manipulovat s pejskem již od štěněte a proto bychom pejska na obojek měli zvykat co nejdříve. Jako první obojek, se kterým se většina pejsku setká, je rozlišovací obojek.  Rozlišovací obojky se dávají štěňatům aby je chovatel od sebe rozpoznal. Může to být barevná šňůrka nebo malý barevný obojek, který se dá zvětšovat podle toho, jak štěně roste. 

Jaký obojek bychom měli pořídit štěněti?

Pro štěně je vhodné koupit lehký, zvětšovací obojek abychom nemuseli kupovat každý týden nový. I tak je nutné počítat s tím, že první obojek pejskovi určitě nevydrží a během jeho růstu bude potřeba kupovat nové a nové obojky. Proto za nás nedoporučujeme kupovat drahé obojky, postačí úplně obyčejný, funkční obojek. Také je možné, že pejsek svou první výstroj bude zkoumat svými zoubky.

Puppy_filtered

Dospělý pes:

Dospělému pejskovi již můžeme klidně pořídit i obojek na míru, zainvestovat do materiálů a kvality obojku. Ale předtím, nežli si pořídíme obojek je nutné se zaměřit na několik důležitých faktorů a to především na velikost pejska, ovladatelnost a zvladatelnost psa a za jakým účelem obojek kupuji.

Jak by měl obojek pejskovi sedět?

Obojek by pejskovi měl dobře sedět, pro pejska by nemělo být snadné se z obojku vyvléknout, ale obojek by psa neměl škrtit. Používá se pravidlo dvou prstů: Mezi obojek a krk psa by se měli vejít dva prsty. V takovém případě sedí obojek správně. Dále bychom měli vybrat i vhodnou šířku obojku. Pro větší psy a psy s delším úzkým krkem je ideální obojek o šířce 4-5 centimetrů. Pro menší plemena jsou pak vhodné obojky okolo 2-3 centimetrů.  Příliš úzký obojek může pejska škrtit a v nejhorším případě i vážně zranit!

Jaký obojek Zvolit?

Jak zvolit ten správný obojek? Tady je to trošku složitější a nás můžeme říci, že je vždy nejlepší si jednotlivé typy ozkoušet a nebo můžete klidně potřebovat i více typů obojků, podle toho na jakou aktivitu se zrovna chystáte. Měli bychom se rozhodovat podle několika kritérií a vybrat tak ten nejvhodnější obojek. 

Důležité je si uvědomit, že obojek není určen na práci se psem v tahu! K tomuto účelu jsou určené postroje, které jsou navrženy tak, aby pejsek v tahu zatěžoval celé tělo rovnoměrně a přenáší tlak na hruď, končetiny a záď. Takže obojek určitě není vhodný pro sporty, jako je Bikejöring, canicross a další. 

Pokud ale přece jen Váš pejsek na obojku hodně tahá je vhodné pořídit obojek polostahovací, nebo minimálně obojek s kovovým trojzubcem a především pevný materiál. Doporučujeme ovšem pomalu tahání na obojku odbourávat pomocí tréninku.

Polostahovací: Obojek se okolo krku stáhne v momentě kdy pejsek zatáhne. Znemožňuje pejskovi vyvléknout se z obojku. Tyto obojky jsou vhodné na každodenní použití.20220321_154912[1]

S trojzubcem: Pevná délka obojku. Obojek se nemusí přetahovat přes hlavu psa. Obojek se nastaví pejskovi na míru aby dobře seděl a pejska nijak neomezoval. Pokud Váš pejsek tahá doporučujeme zvolit kovový trojzubec.

Stahovací: Obojek, který se pejskovi úplně stáhne okolo krku, když pejsek na obojku zatáhne, Jedná se o většinou tenčí a ostřejší obojky pro nezvladatelné pejsky a nebo jako pomůcka pro výcvik.

Materiál:

Další co by nás mělo zajímat je materiál obojku. Materiál obojku vybíráme podle toho, k jaké aktivitě obojek pořizujeme. Na koupání je vhodné pořídit voděodolný obojek, který nesákne vodu. Na cvičák jsou požadovány stahovací, řetízkové obojky.  

Látkové obojky: Tento typ obojku je jeden z nejběžnějších. Možnost obojku s přezkou, polostahovacího a dalších typů. 

Kožené obojky: Dlouhá životnost, jsou poměrně těžké, tudíž jsou vhodné spíše pro větší plemena. Nejsou vhodné pro koupání

Řetízkové obojky: Hodí se na výcvik psa, jsou  o něco ostřejší a zajišťují snadnější ovládání psa. Pokud má pes dlouhé chlupy, obojek je může vytrhávat.

Paracord obojky: Velice lehký materiál, nespočet kombinací a barev. Obojky jsou pevné a odolné, dlouhá životnost.

20220209_092948[1]

Další typy obojků: 

Na trhu je i spousta dalších obojků, které nejsou určeny primárně k manipulaci psa, ale mají svou důležitou funkci.

- Obojek proti klíšťatům: zabraňuje přisátí klíštěte a odpuzuje je.

- Identifikační obojek: Slouží k identifikaci psa při jeho ztrátě. Na obojku může být telefonní číslo, jméno psa nebo adresa psa. 
- GPS obojek: Majitel díky obojku může svého psa dohledat pomocí GPS signálu

- Obojek proti štěkání: Tento obojek se snaží zabránit štěkání psa díky zvukovému nebo elektrickému šoku.

- Svíticí obojek: Vhodný během venčení psa ve tmě. 

Toto by byl takový malý úvod do světa obojků, doufáme, že jsme Vám alespoň malinko usnadnili výběr toho správného obojku. Na našem E-shopu si také můžete vybrat z velkého množství Paracord obojků a nebo lépe, rádi Vám vyrobíme obojek na míru přímo pro vašeho pejska a vyhovíme vašim přáním a požadavkům. Pokud se stále nemůžete rozhodnout a máte nějaké dotazy, neváhejte nás kontaktovat rádi vám poradíme a pomůžeme s Výběrem.

e-mail: info@lead-land.cz

Facobook: @leadlandcz

Autor článku: Bára Jelínková