Při nákupu nad 700 Kč doprava ZDARMA! kód LEADLAND10 --> Sleva 10% na celý nákup

Jak vybrat správné vodítko?

Tak konečně jste vybrali svému čtyřnohému kamarádovi ten správný obojek, ale teď k němu potřebujete ještě vodítko. Vodítko totiž společně s obojkem totiž slouží především k manipulaci s pejskem a k jeho ovládání. Zatímco obojek vybíráme tak, aby byl co nejvíce pohodlný pejskovi, nikde ho neškrtil ani neomezoval v pohybu. Vodítko vybíráme spíše tak, aby bylo pohodlné nám, dobře se na s ním manipulovalo a splňovalo naše požadavky.

Délka Vodítka:

 Standartní vodítko pro denní použití má délku 150-200 cm a je to taková ta klasika. Toto vodítko využijete prakticky všude, můžete s ním vyrazit na procházku do přírody i do města. 

Na cvičák bychom zvolili o něco kratší vodítko. Krátké vodítko nám totiž velice usnadní manipulaci s pejskem a výrazně nám pomůže s výcvikem na blízko. 

Opakem tohoto vodítka jsou takzvané stopovačky. Jedná se o dlouhá vodítka, která nám naopak pomáhají s výcvikem na dálku. Využívají se například pro trénink honáckých a stopovacích psů.

Vodítka plochá: Mohou být vyrobena hned z několika materiálů, jako je například: Látka, Kůže, BioThene a v neposlední řadě třeba Paracord. 

Vodítka kulatá: Většinou se jedná o vodítka lanová a nebo pletená, například z Paracordu.

A jak si mezi těmito vodítky vybrat? Tady vám asi úplně neporadíme, protože každému je pohodlné něco jiného. Je důležité si tedy ozkoušet, s jakým vodítkem se Vám bude lépe pracovat.

DSC06390

Přepínací vodítko: Jedná se o vodítka, která jsou většinou 2 metry dlouhá. Na každém konci mají karabinu a po délce vodítka jsou umístěny kroužky, které slouží ke zkrácení vodítka na požadovanou délku.

DSC06262

Další typy  Vodítek:

Výstavní vodítko: Tenké vodítko s obojkem dohromady, vodítka jsou dlouhá zhruba 1 metr.

Agility vodítko: Vodítko je také spojené s obojkem. V tomto případě je to kvůli rychlému snímaní vodítka na závodech.

Samonavíjecí vodítko: Vodítko, které se samo navíjí podle vzdálenosti psa od psovoda.

Karabina:

Karabina je nezbytnou součástí vodítka. Existuje hned několik typů a druhů. Důležité ovšem je aby karabina byla dostatečně pevná, její velikost přiměřená k velikosti psa a hlavně aby se s ní dobře manipulovalo a bylo snadné připevnit psa na vodítko během pár vteřin.

Doufáme, že Vám tento článek pomohl s rozhodováním o tom, jaké vodítko si pořídíte na svého čtyřnohého kamaráda. Samozřejmě jsme zde nezmínili všechny druhy vodítek, to by se nám asi ani do jednoho článku nevešlo.